Strawbale Reconstruction

It all started when a tree fell on the house. . . .

We had just met with the client about doing a master plan for renovations to their house. One night during a storm, an enormous tree crashed into the house, shearing off a small powder room and leaving most of the rest of the house mercifully untouched.

Tree removal

Tree removal

New plan

New plan

We reconstructed the half bath and entryway with straw bale construction and clerestory windows for privacy. The cabinetry could not be salvaged, so bamboo cabinets were installed. The granite countertop was reused, with a new sink and water-efficient toilet. Exterior siding was salvaged and reused to finish the sides above the strawbales. The shed roof was planted with sedum and a chain rain drain elegantly channels excess water into shallow copper bowls in the garden.

Finished addition

Finished addition

This project included a kitchen facelift with new cabinet doors of bamboo, a recycled tile backsplash, Energy Star refrigerator, and decommissioning the old trash compactor in favor of composting, resulting in more storage space.

Section through addition

Section through addition

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: